Tuesday 18 May 2010

[9.+11. hét] Az aranyember

Amikor kisgyerekek voltunk, a Turchányi unokatesókkal mindig azzal hősködtünk, hogy olyan bölcsibe járunk ahol van színes TV: merthogy nem igazi bölcsődébe jártunk, hanem Nagymamához, és nekik valóban volt ilyen. Utána oviban kénytelen voltam leadni a színvonalból, most végre a trading flooron megint van néhány TV. Ezek Futrinka utca helyett sajnos inkább csak hírműsorokat szoktak játszani lehalkítva - ha valakit érdekel az adás, akkor belehallgathat a fülhallgatójával.

Kivételesen fontos eseményekkor kihangosítva megy a műsor: például ha kijött a cég negyedéves jelentése, vagy éppen a West Virginia játszik a Duke-kal az egyetemi bajnokságban. Pár hete egy napon azonban reggeltől estig szólt a TV: a Goldman vezetők naphosszat tartó szenátusi meghallgatása volt a műsor.

GS

Goldman-Sachs az a (volt) befektetési bank, aki a piacon a legjobban vészelte át a válságot. Míg a többiek nagy veszteségeket szenvedtek, a Goldman szinte végig pluszban tudott maradni, és már tavaly is nagy nyereséget termelt, amikor az MS például még nagyban a medvékkel harcolt.

Ugyan a válság során az amerikai állam feltőkésítette $1.4 mrd TARP pénzzel, de erre leginkább a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom visszaállítása miatt volt szükség, a cégnek rendben voltak a tartalékai és nagyon hamar vissza is fizette ezt a pénzt (komoly haszonnal az amerikai adófizetőnek).

A válság óta a közvélemény szemében a bankárok a fekete bárányok, és közölük is a Goldman bankárok a legfeketébbek. Nem egyértelmű, hogy mennyire jogos ez: a Goldman viszonylag kis szerepet játszott a válságot előidéző CDO-k, jelzálog-fedezeti értékpapírok és egyéb struktúrált termékek létrehozásában. Viszont jól átlátták a piacot, tudták hogy mikor kell emelkedésre és mikor kell esésre játszani, és ebből kerestek egy csomó pénzt - de hát végül is ez a dolguk.

MBS

Egy jelzálog-fedezeti értékpapír úgy működik, hogy a befektetési bank összevásárol párszáz jelzáloghitelt, berakja őket egy ügyletbe és az ügyletből kötvényeket bocsájt ki amiket elad intézményi befektetőknek. Ha otthon lenne ilyen akkor ez úgy menne, hogy a Goldman odamenne az OTP-hez, MKB-hoz, ERSTE-hez, venne tőlük 200 darab fejenként 8-12 millió forintos lakáshitelt, amivel létrejönne egy kb 2 milliárdos ügylet. Az ügyletből akkor ugyanekkora, azaz 2 mrd értékben kötvényeket bocsájtana ki, amit megvenne kb 10 nagybefektető: nyugdíjalap, befektetési alap, stb.

A lakáshitelt felvevő ember észre sem veszi a változást - ő továbbra is ugyanoda fizeti a törlesztőrészletet, csak azt a pénzt rögtön továbbküldik a kötvényeseknek. A lakossági banknak (OTP) ez jó, mert nem kell megvárnia azt a 10-20 évet amennyi idő alatt visszafizeti a hitelfelvevő a pénzt, hanem rögtön új forráshoz jut és újabb hitelt helyezhet ki. A strukturáló (GS) közvetít a befektető és a lakossági bank között, és ezért a pénzügyi szolgáltatásért díjat számol fel: mondjuk olyan formában, hogy a kibocsájtott kötvényeken fizetett és a lakáshitelesektől kapott kamat van egy kis különbség, ami a végén az ő haszna lesz.

Végül a kötvényeseknek is jól járnak, mert egy ilyen kötvény több kamatot fizet mint egy állampapír, és hasonlóan nagyon biztonságos tud lenni. Egy ügyletből különböző szintű kötvényeket lehet kibocsájtani: az egyszerűség kedvéért tekintsünk el az idő faktortól, és tegyük fel hogy egy hiteles vagy teljes egészében visszafizeti a pénzt, vagy egyáltalán nem. Akkor a 100 hitelből csinálhatunk két kötvényosztályt: az egyik megkapja az első 70 visszafizetett hitelből befolyó pénzt, a második pedig a 70 felettieket. Az előbbi értelemszerűen jóval biztonságosabb, de cserébe kevesebb kamatot is fizet - ami még mindig több mint az államkötvény kamata.

Ha például azt lehet tudni, hogy átlagosan a lakáshitelesek 5%-ának vannak fizetési problémái, és arra még nem volt példa hogy 85% ne fizette volna vissza rendesen a hitelt, akkor egy ilyen 70%os kötvény bombabiztosnak tűnik és az állampapír feletti kamatkülönbözet pedig tiszta haszon. A maradék 30%ra szóló kötvény már egyáltalán nem lesz biztonságos, hiszen gyakorlatilag ő viseli az egész 100%-nak az összes kockázatát: 1 százalékkal növekedett csődarány 1/30=3.3%-kal nagyobb tőkeveszteséget jelent számára. Éppen ezért ezeket a kötvényeket már nem nyugdíjalapok vásárolják, hanem szakmai befektetők, akik sokkal jobban tisztában vannak a jelzálogpiac helyzetével és működésével.

Információs aszimmetria és moral hazard

Ez a konstrukció alapvetően nem működésképtelen, sőt, gazdasági értékteremtő erővel bír. Egyrészt azáltal hogy (több)száz hitelt csomagol egybe, kiátlagolja az egyes hitelek egyéni kockázatát. Másrészt, az állampapírnál nagyobb hasznot és alternatívát nyújt a befektetők számára, normális esetben nem sokkal nagyobb kockázattal.

A veszély ott van, hogy a lakossági bank - befektetési bank - befektető láncon a szereplőknek egyre kevesebb az ismeretük az egyes hitelekről és az ingatlanpiacok helyzetéről (információs aszimmetria), ráadásul az összes kockázatot a befektető, azaz a legkevesebb ismerettel bíró szereplő viseli. Ráadásul az első két szereplő csak a mennyiségben és nem a minőségben érdekelt, így még akkor is megéri neki új hiteleket kihelyezni illetve értékpapírosítani, ha már azt látja hogy az ingatlanok túlértékeltek és a hitelek rövidesen be fognak dőlni (moral hazard).

A meghallgatás

A vád szerint pontosan ez is történt: a GS már tisztában volt a folyamatok fenntarthatatlanságával, de továbbra is újabb papírokat bocsájtott ki, ráadásul közben a saját papírjainak az esésére játszott [shortolta őket]. A védelem szerint a shortolásra azért volt szükség, mert a strukturálás során a hitelek felvásárlása és a kötvények kibocsájtása között eltelt idő alatt ők viselik ezeknek a hiteleknek az összes kockázatát, és ezt kockázatot pont egy már kibocsájtott kötvény shortolásával tudják fedezni.

Mindkét fél érvelése tartalmaz igazságokat, még akkor is ha a Greg[ő] által is idézett Faboulus Fab emailjei alapján inkább az egyik oldalnak adnánk igazat (nem a GS-nek). Egyébként a meghallgatáson részt vett többi Goldman [közép]vezető nyilatkozata alapján nem tűnik elképzelhetetlennek az a verzió hogy ezeknek az embereknek nem volt fogalma arról hogy mikor fog a lufi kidurranni. Egyrészt azért mert a lufikat meglátni könnyű, de a durranás idejét megjósolni szinte lehetetlen, másrészt pedig őket hallgatva nem volt az az érzése az embernek hogy ők rengeteg mindent tudnának.

A megoldást én mindenképpen a szabályzásban látom. Be kell tiltani, hogy a kibocsájtók a saját kötvényeiket shortolhassák, minthogy egy vállalatvezető sem játszhat a saját részvényének az esésére. Továbbá érdekeltté kell tenni a folyamat összes szereplőjét a minőségben is. Stb - most már megint nagyon késő van és mennem kell aludni. Végezetül azért azt még leírom, hogy ezek triviálisnak tűnnek, ezek a törekvések nagy ellenállásba ütköznek, mert nagyon sok amerikai nagyon hisz a piacok tökéletességében és önkontrolljában. Amikor Ackerlof az elméleti közgazdászok közül először felvetette az információs aszimmetria problémáját, a legnagyobb folyóiratok nem voltak hajlandók publikálni a cikkét. 2001-ben Nobel díjat kapott, és mára a világ egyik legtöbbet idézett szerzője lett.

9 comments:

  1. hohóóó
    Mit találtam itt az április 9+10. héthez... ezt nevezem!
    Volt egy mondat, ahol elég keményen elvesztem, de a kötőszavak ismerősnek tűntek, hát folytattam. Egész izgi ez a válságosdi. Talán a GS emberei parázson jártak az óvodában, hogy szívósabbak legyenek, hamár a tűzben ücsörögnek. :)

    A lufizáshoz íme egy szintén érdekes verzió: http://www.youtube.com/watch?v=kMhNY3XmoAc&feature=related

    ReplyDelete
  2. Jaj, télleg rossz helyre dátumozódott be ez a poszt elsőre, mert már régen kezdtem el írni.

    Hehe, sztem náluk az esti mese az eneagrammról szólt, annyira fújják ők a kivagyoként!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Gondoltál már arra, hogy publikálj ilyeneket?

    ReplyDelete
  5. Na ezért a Bencétől szoktam megkérdezni, ha nem értek valami gazdaságit.

    ReplyDelete
  6. Különösen tetszik az információs aszimmetria kifejezés. Majd emlegetni fogom sűrűn az orvosi rendelőben is meg ha szerelő jön.

    ReplyDelete
  7. most, hogy Sáresz felvetette, bevillant: az volt a fejemben - míg olvastam -, hogy látom magam előtt az X beszélgetős műsort, ahol a Törökgábor helyére folyamatosan téged helyettesít be az agyam, amint erről beszélsz.

    ReplyDelete
  8. No, én ezt kinyomtatom. Kösz! Egyébként, ha nem ütközik a házszabályba, akkor tényleg publikálhatnád (a későbbi hasonló magyarázatokkal együtt). Persze, lehet, hogy így az irigyeid száma is növexik majd, nemcsak a rajongóidé :-)

    ReplyDelete
  9. Par hete olvastam, elegge idevag: http://www.newsweek.com/id/236936

    ReplyDelete