Sunday 11 April 2010

[6. hét] A sábesz

Múlt hét végén végre sikerült kijutnom Ágiékhoz Pókepszibe. Ági harmadunokatestvér és egyben kedvenc keresztszüleim lánya, kalandos úton került az Újhazába: miközben ikertestvére, Eszter fiatalon családot alapított és keresztény szellemben nevelte négy gyermekét a Frankel Leó úton, Ági Izrealbe és később Amerikába ment zsidó gyökereit kutatva. Most Pókepsziben élnek férjével Markkal és közös gyerekükkel, Arival, a majd kétéves angyalkával zsidó szokások szerint.

Péntek délután érkeztem meg hozzájuk, amikor éppen nagy volt a sürgés-forgás ugyanis mindenki azon dolgozott hogy elérjék a Nagyfőnök által adott határidőt: napnyugtakor kezdődik a sábesz. Ekkor már nem lehet dolgozni: többek között elektronikai eszközökhöz nyúlni, így tévét nézni, telefonálni, villanyt kapcsolni sem (a fürdőszobában ilyenkor végig ég a lámpa). Viszont lehet beszélgetni, enni, olvasni és aludni.

Nekem is kellene valamilyen hasonló tiltás a vasárnap estékre, hogy pl. napnyugta után már nem lehet hetibét írni: a jövőben nem biztos hogy fogom magamat tartani a heti posztoláshoz. Egyelőre a cím marad, mert az még cikibb lenne ha 2 hónap múlva át kéne megint neveznem nagyjabolkethetibéről inkabbharomhetibe.blogspot.com-ra. Shalom!

6 comments:

  1. Na nehogymár kéthetibé legyen! Maradjon heti, úgyis olyan keveset írtál most is!

    ReplyDelete
  2. Én csak ámuldoztam eddig, hogy milyen pontos vagy.

    ReplyDelete
  3. Én is. Jól be lettünk etetve. Felőlem írhatsz bármiről, akár a fal utca-beli történésekről érdemben is. Akkor legalább érteni fogom (talán).

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. a szombati píszelés / családolás talán a legjobb zsidó hagyomány. ráadásul tényleg könnyen lehet, hogy még a 21. században is lenne létjogosultsága, sőt, haszna, ami a hagyományok körében igen ritka dolog.

    a lámpakapcsolós szabályértelmezés pedig az egyik legnagyobb butaságnak tűnik. (liftet sem használhatnak, mert meg kéne nyomni a gombot, de jobb helyeken a liftek szombaton páternoszter módban mennek, azaz folyamatosan, emeletről emeletre járnak, ajtót nyitnak/csuknak).

    ReplyDelete
  6. Bencus, ennyire nem történik semmi hetente?? na, ne már...

    ReplyDelete